Οδηγός αγοράς Συμβουλές Δόμηση Pellet - Εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης

Pellet - Εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης

ΟΙΚΟ… ΛΟΓΙΚΑ! - Εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης

Αν νομίζετε ότι στο ζήτημα της οικολογίας τα γνωρίζετε όλα, κάνετε λάθος! Για παράδειγμα ξέρετε τι είναι η βιομάζα, αγγλιστί pellets η wood pellets; Οι ειδικοί λένε ότι είναι το προιόν που μελλοντικά θα ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της θέρμανσης. Καλό ακούγεται!
Της Μένης Σκαμνιώτου 

 

 

pellet Οι σόμπες Piazzetta εξασφαλίζουν απόλυτη άνεση.
Αποτελεσματική και ικανή μοναδική ατμόσφαιρα γύρω από τη φωτιά. Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση τα οφέλη τόσο προφανής, που κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε να τις βρείτε στην εταιρεία Τσουφλίδη.

 

 

 

 

 Σας πέρασε ποτέ από το νου ότι ευτελή υλικά όπως τα υπολείμματα του ξύλου που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας ξύλου, δηλαδή πριονίδια, ροκανίδια, κ.α., υπολείμματα δασικής επεξεργασίας, αλλά και υπολείμματα από τις γεωργικές καλλιέργειες που συνήθως καταλήγουν στις χωματερές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να παράγουν θερμότητα; Η για να το πούμε αλλιώς… Μπορούν όλα αυτά να μας ζεστάνουν; Να αποτελέσουν δηλαδή την πρώτη ύλη για τη δημιουργία προιόντων καύσης που θα τροφοδοτούν τις σόμπες και θα θερμαίνουν το σπίτι; Σύμφωνα με το πνεύμα της οικολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης η απάντηση είναι καταφατική. 

ΠΡΟΙΟΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ  

pellet_1Ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, υδροηλεκτρική, παλιρροϊκή. Στο λεξικό με τις κυριότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσθέστε και μια καινούρια. Τα pellets, ελληνιστί  πέλλετς. Σημειώστε τη λέξη γιατί τα επόμενα χρόνια όταν η ανάγκη να καταφύγουμε σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης των σπιτιών θα χρειαστεί. Τι είναι λοιπόν τα πέλλετς; Είναι μικροί κύλινδροι με διάμετρο 6 – 8 εκ. και μήκος περίπου 10 εκ., σε αποχρώσεις που ποικίλουν ανάλογα με την πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τους. Πιο συγκεκριμένα είναι ένα προιόν που προέρχεται αποκλειστικά από την ανακύκλωση υλικών της φύσης, εκείνων που θεωρούνται άχρηστα και συνήθως τα πετάμε. Ροκανίδια, πριονίδια, κουκούτσια από φρούτα, τσόφλια από ξηρούς καρπούς, μέχρι και ηλιόσπορους και αγριοαγκινάρες. Όλα αυτά τα υπολείμματα ακολουθώντας μια ειδική επεξεργασία σε εξειδικευμένες μονάδες, συμπιέζονται και παίρνουν τη μορφή μικρών κυλίνδρων. Η λεγόμενη βιομάζα. Απαλλαγμένα από κάθε υγρασία και χωρίς καμιά προστιθέμενη συγκολλητική η χημική ουσία τα πέλλετς είναι ένα εξ ολοκλήρου φυσικό υλικό, υψηλής απόδοσης. Ένα οικολογικό καύσιμο που δίνει λύση για καθαρή και φθηνή ενέργεια. Παράλληλα προσφέρει μεγάλη οικονομία στη θέρμανση του σπιτιού. (Σημειώστε ότι με τις σημερινές τιμές πετρελαίου η οικονομία αυτή είναι της τάξης του 40-50%, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα πέλλετς είναι πιο φτηνά εξ αιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού και των χαμηλών μεταφορικών εξόδων, δεδομένου ότι τα εργοστάσια παραγωγής τους βρίσκονται στο Βορρά). Εκτός όμως από την τσέπη μας ωφελούν και το περιβάλλον καθώς είναι προιόν που προέρχεται από αυτό. Οι διαθέσεις τους προς τον πλανήτη είναι καθαρά φιλικές γιατί κατά την καύση απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει στη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην τον επιβαρύνουν.    

 pellet (1)
Λέβητας κατάλλλος για θέρμανση με υλικό Pellet 
και σόμπα με αυτοανάφλεξη, φιλική προς το περιβάλλον από την εταιρεία MΙΛΚΑΣ
.pellet (4)

  ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:

1.Είναι φθηνότερη λύση σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
2.Η αντιστοιχία κόστους ανάμεσα στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πέλλετς είναι: 1 λίτρο πετρέλαιο = 1,3 λίτρα φυσικό αέριο = 2 κιλά πέλλετς.
3.Δεν παράγουν σχεδόν καθόλου καπνό επειδή η καύση τους γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
4. Για τη δημιουργία τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και τα τσόφλια από αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια.    

 

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Στην Ελλάδα  

 

 

* Τα μοναδικά σημεία στον κόσμο που απαγορεύεται η χρήση τους είναι οι περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.  
*Στα χωριά των ροδακινοπαραγωγών στους νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας οι κάτοικοι εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ζεσταίνονται καίγοντας τα κουκούτσια από τα ροδάκινα και τις ελιές. 
*Στην Κομοτηνή, έχουν πειραματιστεί με κλαδιά από λεύκες, ακακίες, ιτιές, ευκάλυπτους, μουριές αλλά και με καλάμια, αγριαγκινάρες και τα υπολείμματα από την καλλιέργεια του βαμβακιού.
*Το 2009 πουλήθηκαν 800 σόμπες pellets. 
                                                                                                                                                                                                                                                                    
  

 

 

 Στην Ευρώπη  

 

 

*Όλες σχεδόν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αυτή τη βιομάζα τόσο για τη θέρμανση όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. pellet_3   
*Στη Σουηδία 80.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν σόμπες πέλλετς.
*Στην Αυστρία οι 8 στους 10 νέους λέβητες που τοποθετούνται είναι λέβητες πέλλετς.
 
*Η Γερμανία έκλεισε το 2009 με 102.000 λέβητες σε λειτουργία και με περισσότερες από 200.000 σόμπες.  
*Στην Ιταλία όπου κυριαρχεί η σόμπα πέλλετς, έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερα από 1.000.000 τμχ.

 

 

Τελευταίες καταχωρήσεις

Who's Online

Έχουμε 38 επισκέπτες συνδεδεμένους
Βρείτε μας..
FacebookTwitterGoogle Bookmarks

Aναζήτηση
Αναζήτηση για:
Επιλογή Κατηγορίας
Newsletter
Εισάγετε το email σας:
Ονομα:
Email:
Στράτος Καγιόπουλος  Μαρία Καρολίδου - Παντελής Ιωαννίδης  Παναγιώτης Φωτιάδης  Τσιαντάκης  Milano|de  Sofa Company  Mπάλλας  Έφη Ραϊκίδου  METHOD Αθ. Παπαβασιλείου  mia - Αφοί Αρβανίτη  Γκούμας Furniture